Aktualności
15- 16 lipca 2017 r. Powiat Łobeski brał udział w II Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach HORTULUS w miejscowości Dobrzyca, koło Koszalina. Grupa w składzie: Grażyna Karpowicz Wicestarosta, Barbara Górniak oraz Halina Ignaciuk rolniczki z Sielska promowały Powiat poprzez gotowanie z kwiatów. Głównym hasłem był: Powiat Łobeski - Naturalnie!
A nie ma nic bardziej naturalnego, jak warzywa, owoce, kwiaty na talerzu prosto z ogrodu.
Uczestniczki przygotowały menu: pasztet z królika w ziołach w otulinie z płatków jaśminowca z papryką chili, pierogi z porzeczką polane syropem mniszkowym z lawendą a na deser rogaliki z różą oraz kawa z przyprawami.
Przez cały czas serwowana była woda z porzeczką i cytryną oraz kwiatami róż, nagietkiem i miętą. Furorę zrobiła kawa, głównie przez dodatek papryczki chili, szczególnie zalecana na trawienie.
W konkursie wzięło udział wiele firm zajmujących się przerabianiem kwiatów na kosmetyki, zawodowych kucharzy, natomiast samorządy reprezentowały 3 powiaty: kołobrzeski, drawski i łobeski.
Festiwal cieszył się wielką popularnością. Dzięki dobrej pogodzie nasze stoisko powiatowe odwiedziły setki osób . Pomysłodawcą udziału w festiwalu była Basia Górniak, wielka zwolenniczka zdrowej żywności (prowadzi gospodarstwo nastawione na ekologię).
Powiat Łobeski otrzymał wyróżnienie oraz dyplom za udział w konkursie kulinarnym "Cały ogród na talerzu".