Aktualności
W dniach od 4 do 7 lutego, w czasie ferii zimowych, w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Łobzie odbyła się druga edycja kursu kelnerskiego organizowanego w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.
10 uczennic, kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa zdobywało dodatkową wiedzę i doskonaliło umiejętności zawodowe. Uczestnicy po części teoretycznej, obejmującej m.in. zagadnienia dotyczące kultury osobistej kelnera i etyki zawodowej, ćwiczyli techniki składania obrusów i serwetek, noszenia talerzy i serwowania potraw. Poznali także różne rodzaje serwisów oraz opanowali podstawy wiedzy sommelierskiej, czyli podawania win.
Kurs, w opinii uczestniczek, był dobrze wykorzystanym czasem wolnym od szkoły. Wszystkie otrzymały zaświadczenia o ukończeniu szkolenia a także Certyfikat dla uczestnika za pomyślnie ukończony kurs kelnerski zakończony egzaminem praktycznym i teoretycznym oraz nabycie umiejętności niezbędnych do samodzielnej pracy w restauracji.
Joanna Nikołajczyk,
asystent koordynatora projektu