Aktualności
W piątek rano 15 stycznia pojechaliśmy do Koszalina na Wydział Mechaniczny Politechniki Koszalińskiej. Zostaliśmy zaproszeni na warsztaty Analiza żywności – oznaczanie białek i tłuszczu.
Młodzież z klasy 1a Liceum Ogólnokształcącego - grupa przyrodnicza, miała możliwość przeprowadzić analizę żywności i oznaczać białka i tłuszcze. Podczas warsztatów uczniowie ubrani w białe fartuchy wykonywali różnorodne doświadczenia. Przejęci każdą czynnością, wykazywali chęć do miareczkowania, czego musiał nauczyć się każdy, aby móc dalej pracować. Wszystkie czynności były wykonywane przez uczniów z ogromnym zaangażowaniem. Młodych „chemików” chwaliły panie prowadzące zajęcia: dr inż. Sylwia Mierzejewska i mgr inż. Aldona Bać za to, że byli chętni do pracy, zadawali pytania, odpowiadali i zapisywali dane na tablicy.
Po opuszczeniu laboratorium usłyszeliśmy od uczniów klasy pierwszej, że były to wspaniałe zajęcia i z chęcią przyjadą na podobne warsztaty następnym razem.
Opiekunowie: Barbara Król i Jarosław Rudnicki