Aktualności
W dniach 18 – 22 maja br. dwudziestoosobowa grupa samorządowców, sołtysów, przedsiębiorców oraz przedstawicieli stowarzyszeń z pięciu Gmin oraz Powiatu uczestniczyła w wyjeździe studyjnym do Szwecji, okręg Zielona Skania w ramach projektu: „Polsko-szwedzkie wędrówki kulinarne”, finansowanego z funduszy FAPA w Ministerstwie Rolnictwa.
Celem projektu było poznanie, jak tradycyjna kuchnia regionalna może być wykorzystana do tworzenia szlaków tematycznych i rozwoju małych firm działających w obsłudze ruchu turystycznego.
Poznawaliśmy lokalnych producentów zdrowej żywności, która następnie trafiała do lokalnych barów, restauracji oraz sklepików gospodarczych – w ramach kooperacji wszystkich firm świadczących usługi dla turystów.
Poznawaliśmy model szwedzki budowy marek turystycznych w oparciu o lokalne zasoby, czyli gospodarstwa rolne, kwatery agroturystyczne i pensjonaty. Przedstawiciele Gmin uczestniczący w tym projekcie mają wiele pomysłów, jak skorzystać z doświadczeń szwedzkich i opracować podobny szlak kulinarny w naszym powiecie .
Grażyna Karpowicz – Wicestarosta