Aktualności
18. i 20.11.2019 r. w Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu odbył się kolejny cykl warsztatów kulinarnych dla uczniów Technikum Zawodowego w Zespole Szkół w Łobzie, kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Na pierwszym spotkaniu młodzież uczyła się przygotowywania i serwowania śniadań w hotelu, na drugim zaś gotowała potrawy tradycyjne i lokalne z wykorzystaniem produktów regionalnych. Po kilku godzinach na stole pojawiły się m.in. rogaliki krucho-drożdżowe, kolorowy omlet oraz kołacz makowy i sałatka z figami. Wszystko było pyszne i pięknie udekorowane.
Uczennice pracowały kilka godzin i przekonały się, że praca w kuchni wymaga skupienia, dokładności oraz dobrej organizacji miejsca i czasu. Bezcenne są także współpraca i dyscyplina. Nagrodą za wysiłek i sumienną pracę była degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw, a także uzyskanie certyfikatu potwierdzającego ukończenie szkolenia.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Asystent koordynatora projektu
Joanna Nikołajczyk